GG Etiket ve Barkod Sanayi

Haberler

BARKOD ETİKETLERİ NEDİR ? 03 Mart 2016
Barkod, bir ürünün fiyatının kayıtlı olan bir sistemin üzerinden kullanmayı hedefleyen sistemdir. Barkod etiketi ise ürünlerin üzerine yapıştırılan ve barkod sistemi olan etiketi türleridir. Alışveriş merkezinde satın aldığımız bir ürünün üzerinde barkod etiketi vardır. Kasaya gittiğimizde barkod okuyucu ve barkod etiketinin sayesinde işlem yapabiliriz. Barkod etiketi üzerindeki barkod bizlere o ürün ile ilgili bilgiler verir. Hangi ülkede üretildiğini ve fiyatı gibi bilgiler verir. Etiketinizi barkod okuyucuya okutulduğunda daha önce o ürün ile ilgili tanımlanmış fiyat ekrana düşer ve kasa fişini verir. Barkod etiketi üzerinde bulunan barkod kısaca bize ürün ile ilgili bilgileri dijital ortamda görmemizi sağlar.
             
BARKOD ETİKET NASIL YAPILIR ?
Etiket işleminde izlenmesi gerekenler Etiket tasarımına uygun olarak boyutuna karar verilmesi gerekir. Etiket içeriği ve tasarımının kararlaştırması yapılmalıdır. Etiket boyutu ve miktarına uygun olarak yazma kapasitesinin hesaplanması, baskı metodunun seçilmesi gerekir.
Ürünlerini etiketlemek mümkün değil ise ürün etiketleme yapılamayacak kadar birim fiyatı düşük ve ufak ürünlerse, ürünün bulunduğu raf, ürünün kodunu içeren etiketi, çekmece ve dolap üzerine de yapılabilir. Örnek: Fener ampulü, cıvata, çivi gibi ürünlerin etiketlenmesi zor ve pahalıdır. Bunun içinde böyle ürünlerin, çekmece, tuttuğunuz paket, raf gibi yerlere ürün barkodunu yapıştırabilirsiniz. Böylece ürünün stoğa giriş ve çıkışında barkod okutularak işlem yapılabilir.

BARKOD ETİKETLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR ?
Termal transfer barkod etiketler ve termal barkod etiketler olmak üzere baskı tekniği açısından ikiye ayrılır.
Termal Transfer Barkod Etiketleri: Ribon ile  kağıt üzerine yapılan baskı çeşididir.Kuşe, vellum, data, metalize, opak, termal transfer karton gibi çeşitleri mevcuttur. Etikete uygulanan bu baskı yöntemiyle baskı dış ortamlardan gelecek nem, ısı, toz v.s. etkenlere karşı dayanıklı olur.Bu etiketler, madeni yağ, gıda, sağlık, tekstil, kimya ve otomotiv gibi birçok sektörde kullanılmaktadır. Not: İstenilen bütün ölçülerde etiket üretimi yapılmaktadır. 
Termal Barkod Etiketler:  Kâğıt üzerine termal lamine edilmesiyle oluşur. Eko termal ve top termal çeşitleri mevcuttur. Top Termal kâğıtların ömrü eko termale göre daha uzundur. Nem alkol, ışık ve ısıya karşı duyarlı olup kendi kendine karama özelliğine sahiptir.

BARKOD ETİLET TÜRLERİ NELERDİR ?
Genel anlamda etiket türleri 3 ana gruba ayrılır;
Kâğıt bazlı etiket türleri:  Kuşe etiket, lamina termal etiket, floresan etiket, termal karton etiket ve benzeri etiketler kağıt bazlıdır. Bu etiketlerin ortak özelliği kağıt olması ve yırtılabilir olmasıdır. Piyasada kağıt olarak en çok tüketilen kuşe ve termal etiket türleridir.
Plastik bazlı etiket türleri: Opak etiket, mat etiket, silver mat etiket, demirbaş etiketi, güvenlik etiketi ve benzeri etiketler plastik etiketlerdir. Bu etiketlerin ortak özelliği plastik olması ve esneyebilir olmasıdır. Piyasada plastik olarak en çok tüketilen opak etiket ve demirbaş etiket türleridir.
Kumaş bazlı etiket türleri: Yıkama talimatı etiketi, saten akmaz gibi etiket türleri kumaş bazlıdır. Piyasada kumaş olarak en çok tüketilen yıkama talimatı etiketidir. 

Demirbaş Etiket :
Farklı yerlerde kullanılabilen ve en çok kullanılan etiket çeşidi Demirbaş Etiket’tir.    
Demirbaş Etiketler birçok alanda satış yapılan dükkân ve mağazalarda ürün fiyatlarının gösterilmesi için kullanılır. Bu etiket yapıştırıldığı yerden kolay çıkmaz. Bu yüzden işletmede yer alan demirbaş sayılabilecek şeyler etiketlenir. Diğer etiketler ve barkodlar seri üretimle üretilmektedir, dolayısıyla üretim aşamaları önemlidir.

Barkod Etiket Ömürleri :
Barkod etiket ömürleri dış etkenlere göre değişiklik gösterir. Su, nem, ışık, ve güneş gibi etkenler etiket ömürlerinde oldukça etkilidir. 

Küçük Ürünlere Etiketleme Yapmak Mümkün Değilse :
Etiketleme yapılacak ürünün boyu ve birim fiyatı düşük ise etiketleme yapmak oldukça zor ve maliyetli olacaktır. Bunun yerine ürünün bulunduğu çekmece, dolap ya da rafa etiketleme yapılabilir.  Daha sonra ürün giriş çıkış işlemleri yapılacağı zaman bu barkod okutularak işlem yapılır. 


Bu haber 9874 kez görüntülendi.